Školní kolo olympiády v jazyce českém

Byla středa 2. prosince, venku sněžilo a ve třídě byl cítit čerstvý vzduch, jelikož jsme zrovna o přestávce větrali. Právě zazvonilo a začala hodina českého jazyka. Většina z mých spolužáků už měla přichystané přijímačkové cvičebnice a jen jsme čekali, kdy si je budeme moct otevřít.

 

Vtom se otevřely dveře. „Dnes jsme se s paní zástupkyní rozhodly,“ začala paní učitelka při příchodu do třídy, „že si ti nejšikovnější napíšou olympiádu z českého jazyka“ – všichni najednou zbystřili. To štěstí padlo na mě a několik dalších mých spolužaček, a tak jsme usedli do lavic, dostali jsme zadání a začali jsme pracovat.

 

Mluvnická část se skládala z několika cvičení, která se zpočátku zdála být jednoduchá, ovšem byla v nich většinou i nějaká záludnost. Hodina utekla jako voda, a nakonec to vypadalo, že jsme všichni mluvnickou částí propluli bez větších problémů. Nastala velká přestávka, a tak jsme bez váhání vytáhli svačiny a posilnili se na příští, a to slohovou, část olympiády.

 

Nikdo z nás během přestávky ani nezapřemýšlel, jaké téma bychom mohli na slohovku dostat. Otevřeli jsme zadání slohové práce a v nadpisu stálo: „Co nesmí chybět v mojí knihovničce“. „No páni,“ pomyslím si a začínám vymýšlet první větu. Věta po větě, souvětí po souvětí a slohovka je najednou na světě. Obvyklá 45minutová hodina byla opět u konce a nastal čas slohové práce odevzdat paní učitelce na stůl. Zvonek nám již definitivně ohlásil konec letošního školního kola olympiády v jazyce českém.

 

Příští týden, opět ve středu, paní učitelka slavnostně přišla do třídy a vyhlásila deset nejlepších účastníků olympiády, a jelikož nás nechtěla napínat, rovnou začala od prvního místa. „Michal Jindra,“ volá paní učitelka zvýšeným, zato ale příjemným a šťastným hlasem. Třída začala tleskat a já se určitě trochu začervenal. Byl jsem i trochu zaskočený, jelikož jsem si myslel, že skončím až někde u chvostu tabulky, ale dostal jsem se paradoxně až na první místo.

 

Určitě to byla velmi zajímavá zkušenost a jsem rád, že jsem měl tu možnost si již druhým rokem napsat a zažít olympiádu z jazyka českého. Velký dík patří všem, co se zúčastnili a gratulace samozřejmě těm, kteří se umístili na příčkách těsně pode mnou. Uvidíme, jakou formou bude probíhat okresní kolo…

 

A další umístění? Zde: Jakabovičová, Horáková, Valouchová, Václavíková, Mikulová, Horáčková G., Horáčková V., Horvathová, Kučerová, Friedrichová, Rychlík, Martinec.

 

Napsal: Michal Jindra, IX. C