Příběhy našich sousedů – POZVÁNKA

Vzpomínky pamětníků z Bruntálska a Krnovska ožijí díky žákům základních a středních škol

 

V pondělí 4. března od 15:30 hodin se v Kině Centrum Bruntál uskuteční slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů. Přijďte se podívat, jak žáci publiku přiblíží vzpomínky deseti pamětníků z Bruntálska a Krnovska, jejichž životy významně ovlivnily dějinné události 20. století. Uslyšíte příběhy nejenom Čechů, ale i Řekyně či sudetského Němce. O hudební doprovod se postará ZUŠ Bruntál.

 

 

Do projektu Příběhy našich sousedů se zapojilo celkem devět týmů z Bruntálska a  jeden tým z Krnovska. Pod vedením svých učitelů zaznamenali pamětnická vyprávění žáci ze ZŠ Rýmařov, ZŠ Břidličná, ZŠ Horní Benešov, ZŠ Vrbno pod Pradědem, ZŠ Bruntál Jesenická, ZŠ Bruntál Školní, ZŠ Bruntál Okružní, Všeobecné a sportovní gymnázium Bruntál a SPgŠ Krnov. V průběhu šesti měsíců žáci nejprve natáčeli vyprávění místních pamětníků a dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům. Ze shromážděných podkladů pak vytvořili vlastní dokumentární díla, která se během února objeví na webu projektu:

 

 

https://www.pribehynasichsousedu.cz/bruntalsko/bruntalsko-2023-2024/.

 

 

Projekt Příběhy našich sousedů vznikl pod taktovkou Post Bellum, měst Bruntál, Rýmařov, Vrbno pod Pradědem, Horní Benešov, Břidličná a Moravskoslezského kraje.