Čtenářský klub z Jedničky opět mezi nejlepšími

Radostné HURÁ se ozvalo v okamžiku, kdy se dozvídáme, že jsme již potřetí vybráni mezi pět nejlepších a nejinspirativnějších souborů z České republiky v soutěži Čtenář na jevišti. Jedná se o dramatizaci čteného textu, soutěž pořádá společnost Nová škola. Letošního 11. ročníku se účastnilo přes 70 kolektivů. No uznejte, není to úspěch?

 

Do vystoupení ve Švandově divadle v Praze zbývá necelých 14 dnů, my se moc těšíme, datum 19. 12. 2023 pevně fixujeme. A zkoušíme, zkoušíme a zase zkoušíme… Kniha Dominika Landsmana Bez frází       a bez jůtubu nás oslovila, takže zkrácená verze podle scénáře paní učitelky Henčové se jistě bude líbit   i v Praze.

 

Na předvánoční Prahu jsme velmi zvědaví, pondělní ráno 18. prosince už nemůžeme dospat. Ubytování máme zajištěno v botelu Vodník s nádherným výhledem na Vyšehrad. Kam se vydáme jako první? Hádejte. No přece do Národní knihovny v Klementinu. Dozvídáme se, že je největší knihovnou v Česku a zároveň jednou z nejstarších českých veřejných knihoven. Knihovní fond sčítá více než 7 milionů titulů a navštěvuje ji přes 17 000 registrovaných uživatelů. Pevně věříme, že jako budoucí vysokoškoláci budeme moci navštěvovat obrovskou studovnu a čítárnu, do které jsme zatím pouze nahlédli jako hosté.

 

Letos poprvé můžeme obdivovat vánoční strom na Staroměstském náměstí. Je vysoký 27 metrů a přivezli ho z Libereckého kraje. Září a svítí nádherně, je to úchvatná podívaná. S úžasem pozorujeme souhru barev a tónů, poznáváme melodii z pohádky Tři oříšky pro Popelku. Ani obrovské davy lidí nás neodradily od prohlížení a nákupu ve vyzdobených stáncích s dobrotami a předměty řemeslné výroby. Třešničkou na dortu byla procházka po Pařížské ulici, Karlově mostě, nábřeží Vltavy i kolem Národního divadla.

 

Úterní ráno snídáme v botelu formou švédských stolů, panečku, to je dobrotek! Nevíme, co si naložit na talíř… Červánky nad Vyšehradem nám dávají příslib pěkného dne. Tramvaj směr Smíchov ke Švandovu divadlu je plná, tlačíme se dovnitř. U vstupu do divadla narazíme na samotného pana ředitele Hrbka, který nám popřál hodně štěstí. Ve foyer divadla nás už čekají organizátorky celé akce – paní Pavlovská a Chalupová, předáváme jim dárky (věnoval jako propagaci MÚ Bruntál) a jdeme do šatny. Čekáme, jestli se neobjeví pan spisovatel Landsman, se kterým jsme v kontaktu a  kterého jsme zvali, ať se přijede podívat. Bohužel z pracovních důvodů nedorazil. Naše dramatizace přichází na řadu jako čtvrtá. Jme trochu nervózní, třese se nám hlas, ale po chvilce se tréma a nervozita vytrácí a my si atmosféru užíváme. Smích z hlediště a hlasitý potlesk na závěr jsou důkazem, že se naše vystoupení líbilo. Uklání se Sofie Machová, Sára Fojtášková, Eliška Dolanská, Andrea Kalužová, Filip Kodeda, Lucie Kadlčíková, Daniel Patrovský a Tomáš Kurdaševič. Celou akci nahrává paní učitelka Anna Kodeda a paní Henčová drží pěsti. Dostáváme věcné ceny, porotkyně hodnotí výkony.

 

Mezitím se připravují herci ze souboru Listování a jako správní profesionálové nám předvedou dramatizaci knihy Straka v říši entropie od Markéty Baňkové. A nastává loučení a děkování. Pomyslně máváme divadlu, dobře se najíme v blízké restauraci a směřujeme na Václavské náměstí. Vítá nás socha svatého Václava a pestrá výzdoba, také Národní muzeum na nás mrká, ať se příště podíváme i tam.

 

Po celou dobu pobytu fotíme, natáčíme krátká videa, prostě všechno dokumentujeme. Příjemně unavení a plní dojmů opouštíme Prahu, ve vlaku rekapitulujeme a vzpomínáme. Bylo super!

 

Děkujeme Městskému úřadu Bruntál – Radě města a Spolku přátel ZŠ Jesenická 10 za poskytnutí finanční podpory. Vedení školy za morální podporu i možnost navštívit Prahu a převzít ocenění.

 

Za členy a vedení čtenářského klubu napsala Sofie Machová a Sára Fojtášková