Finanční gramotnost – přednáška

Finanční a jiná nebezpečí v kyberprostoru pro mládež i dospělé

 

 

Být gramotný znamená naučit se číst, psát a počítat. Být gramotný finančně neznamená pouze využívat tyto znalosti i ve světě peněz a finančních produktů, ale je nutná alespoň základní znalost fungování společnosti, jejich zákonů, zvyklostí a pravidel, jež se dotýkají peněz, bank, půjček či úrokových sazeb.

 

Finanční gramotnost se na naší škole vyučuje v 8. ročníku. Aby tato výuka byla pro naše žáky zajímavá, obohatili jsme ji tentokrát o přednášku odborníka z finanční praxe. Využili jsme nabídky por. Mgr. Bc. Lucie Zgarbové z oddělení hospodářské kriminality Bruntál, která pro naše žáky připravila přednášku na téma „Finanční a jiná nebezpečí v kyberprostoru pro mládež i dospělé“.

 

V rámci přednášky se žáci dozvěděli konkrétní případy podvodů na internetu a jejich prevenci např. u phishingu, podvodů se vzdáleným přístupem, podvody v oblasti duševního vlastnictví, smishingu, vishingu, kyberšikany, apod. Závěr přednášky byl doplněn o otázky právě z těchto kyberpodvodů a žáci si mohli vyzkoušet, zda si z přednášky odnesli znalosti, které jim pomohou se v budoucnosti těmto kyberpodvodům vyhnout.

 

Děkujeme paní Zgarbové za přednášku týkající se tématu kyberpodvodů, jejichž obětmi se může stát každý z nás, nejen naše děti.

 

Děkujeme.