Beseda o čokoládě s ochutnávkou

V úterý dne 14.11.2023 proběhla ve školní družině edukativní beseda o vzniku a výrobě čokolády. Pozvali jsme si chocolatiera, specialistu na výrobu čokolády, pana Marcela Šose, který vlastní čokoládovou manufakturu v Jeseníku.

 

Děti byly rozděleny do tří skupin, tyto skupiny se pak postupně vystřídaly v uzavřené třídě, kde beseda probíhala přibližně 35 minut.

Pomocí dataprojektoru byla připravena prezentace o historii vzniku čokolády, její zpracování od kakaových bobů až po výrobu samotného výrobku v podobě, kterou již samozřejmě známe.

Než samotná prezentace začala, pan chocolatier se v úvodu zeptal dětí:

„Víte, odkud pochází čokoláda?“

Bez váhání jedna holčička odpověděla: „…od indiánů“.

„No výborně!“ překvapeně a mile reagoval pan Šos a dodal, že kakaovník využívali původní obyvatelé Jižní Ameriky, Mayové a Aztékové, už před dvěma tisíci lety.

 

 

Děti pozorně poslouchaly výklad a sledovaly se zaujetím obrazovou prezentaci o čokoládě, s panem Šosem a jeho asistentkou Zuzanou krásně spolupracovaly, měly doplňující otázky. Zajímavostí bylo, jakou hodnotu měly kakaové boby v dávných dobách. Za hrst kakaových bobů se dalo koupit hospodářské zvíře, např. kráva. Ale i dnes je to drahá komodita. Na konci besedy všichni ochutnali připravené kakaové boby, ze kterých právě vznikají čokoládové dobroty. Nedílnou součástí ochutnávky byly samozřejmě i výrobky z dílny „Jesenické čokolády“.

 

 

Besedu o čokoládě si všichni velice užili, chocolatier pan Marcel Šos byl nadmíru spokojen nejen pozorností a zvídavostí dětí, ale i celou akci zhodnotil jako perfektně zorganizovanou a moc se mu u nás líbilo.