Exkurze osmáků

Na čtvrtek 18. května se již dlouho dopředu těšíme. Proč? Čeká nás vzdělávací exkurze na hrad Bouzov a do Javoříčských jeskyní. Dva autobusy odvážejí všechny žáky osmého ročníku i s pedagogickým doprovodem k první návštěvní destinaci, je jí oblíbený Bouzov.

Tento romantický hrad se nachází v malebné krajině Mohelnicka a všichni jej známe z oblíbených filmových pohádek, které se pravidelně střídají na televizní obrazovce. Že stále netušíte? Ale ano… O princezně Jasněnce a létajícím ševci, O medvědu Ondřejovi, Arabela či nejnovější Princezna zakletá v čase. Prohlídku jsme si náležitě vychutnali, magické kouzlo na nás dýchlo, novými informacemi paní průvodkyně rozhodně nešetřila. Návrat do přelomu 13. a 14. století by se nám příliš nezamlouval, možná virtuálně, chladné a rozlehlé místnosti nevyměníme za teplo domova. Obdivujeme ale vybavení, obrazy, nábytek, střílny, cimbuří, funkční padací mosty a mříž. A výborné občerstvení po prohlídce, posezení na hradním nádvoří, focení a sdílení zážitků.

Co dál? Javoříčské jeskyně, které byly vytvořeny v devonském vápenci pod kopcem Špraněk. Byly objeveny už v roce 1938, jsou v několika výškových úrovních. Naštěstí víme, že se teplota v jeskyni pohybuje pouze kolem pěti stupňů, takže se bundy náramně hodí. Velmi milá a veselá paní průvodkyně nás informuje o délce jeskyní – 6 km, z toho přístupných veřejnosti je 790 metrů. Na to, abychom si udělali obrázek, to bohatě stačí. Rozmanitá krápníková výzdoba od nejjemnějších brček až po několik metrů dlouhé stalaktity, stalagmity a stalagnáty je zachycena našimi fotoaparáty stejně jako excentrické krápníky rostoucí proti zákonům gravitace. Na památku. Sdílíme nadšení spolu s ostatními spolužáky a kamarády, ukazujeme si netopýry a vrápence, kteří zde mají zimoviště. Údajně největší známé v celé České republice. Vidíme Niagarský vodopád, dóm Gigantů, Pohádkovou jeskyni i Suťový dóm. Prostě nádhera.

Poslední zastávka na občerstvení se uskutečnila v olomoucké Šantovce, půlhodinka na KFC  či jiné dobroty stačila, někteří stihli dokonce i menší nákup v oddělení módy.

A závěrem? Rekapitulace. Exkurzí není nikdy dost. S dobrou partou obzvlášť. Vřele doporučujeme.

Za třídu VIII. A napsal Martin Měšťánek

 

 

Dne 18. května jsme se vydali na dlouho očekávaný výlet.

Zamířili jsme nejprve na hrad Bouzov, následně do Javoříčských jeskyní a exkurzi jsme zakončili návštěvou Šantovky v Olomouci.

 

Nejvíce nás všechny okouzlily jeskyně. Viděli jsme spousty nádherných stalaktitů, stalagmitů a stalagnátů. Dokonce jsme se dozvěděli, že se v jeskyních nachází největší krápníková záclona v republice, která měří téměř 20 metrů. Zaujali nás tam i blízcí příbuzní netopýrů – vrápenci. Viseli ze stropu jako malinkaté švestičky.

 

Na hradě Bouzov to bylo také překrásné. Trochu nás zklamala prohlídka, která byla krátká, a ne moc záživná. Většině z nás se nejvíce líbila zbrojnice, ze které nádherně dýchala historie. Námět k rušné konverzaci nám nabídly středověké zbraně, brnění a všelijaké terče.

Na to, jak je Bouzov veliký a překrásný, jsme prošli opravdu málo. Bouzov má spoustu přenádherných místností, ve kterých jsou skvostné obrazy, zdobený nábytek …

 

Nakonec jsme jeli nakupovat do Šantovky. Na výletě se nám moc líbilo, užili jsme si to.

 

 

Za třídu 8. B Julie Záchová

 

 

 

Dne 18. května jsme jeli na výlet na hrad Bouzov a do Javoříčských jeskyní.

První jsme dorazili na Bouzov, kde nás čekala cesta za historií hradu. Byla to asi půlhodinová prohlídka se spoustou nových informací. Hrad vypadal moc krásně už zvenčí a uvnitř byl ještě krásnější. Zaujaly nás velmi malé postele a malé brnění, které bylo určeno lidem měřící pouze 160 centimetrů. Pro dnešní dobu velice nepředstavitelné.

 

Po skončení prohlídky jsme se autobusem přemístili do Javoříčských jeskyní. Při pohledu na kopec, který jsme museli zdolat ke vstupu do jeskyní, se nám chtělo brečet. Ale stálo to zato. Prostory jeskyně byly okouzlující, plné různých krápníků. Připadali jsme si jako na jiné planetě. Velmi šikovná paní průvodkyně, která byla v podstatě takový babičkovský materiál, nám vykládala různé zajímavosti. Zcela nás uchvátilo, jak některé krápníky připomínají skutečnosti z běžného života, např. fontánu, medvěda.

 

Samozřejmě nejlepší zakončení celého výletu nemohlo být nikde jinde, než v obchodní galerii Šantovka v Olomouci. Tam jsme se najedli a někteří si stihli nakoupit i oblečení, protože toho není nikdy dost.

 

Jediné minus byla jízda autobusem, ve kterém bylo takové horko, že to bylo skoro k nevydržení, ale za ten krásný výlet to stálo.

 

 

Za třídu 8. C Lada Daňková a Nikol Haníková