Nová informatika na 1. stupni

To je zábava, přemýšlení a spousta zajímavých aktivit pro žáky naší školy a to už od 4. ročníku. Doposud byla informatika zaměřena jen na práci s počítačem a základy digitální gramotnosti. V tomto školním roce je přístup k tomuto předmětu zcela jiný, inovativní. Je založen na činnostech, při kterých žáci využívají informatické postupy a pojmy tzv. informatické myšlení. Důraz je kladen na jejich vlastní aktivitu při řešení problémů a nalézání optimálních řešení, zkouší si základy programování. Učí se číst, zpracovávat, třídit, využívat data a informace. K dispozici jsou žákům dvě plně vybavené učebny, učebna informatiky a učebna robotiky. V učebně robotiky pracují ti nejmenší s robotickou myší, robotickou řadou VEX, ti starší pak s Ozobotem, Legem WeDo, Micro:Bity, 3D tiskárnou a dalšími pomůckami.

 

A jak to naše žáky baví?

 

Stela Barnetová (IV. B)

V informatice mě baví programovat robotickou myš a VEX123, plnit úkoly s pirátem Rudovousem, hrát poučné hry, jak si bezpečně chránit počítač.

 

Erin Javůrková (IV.B)

 

Nejvíc mě baví, když i v jiných hodinách procvičujeme na iPadu v aplikaci Kahoot. Naštěstí máme novou učebnu, ve které zatím programujeme dva různé roboty. Vexík má i programovací tabulku. Děláme toho mnohem víc, ale tohle mě baví nejvíc.

 

David Hojgr (IV. B)

 

Líbí se mi na informatice, že se učíme programovat a vytvářet nové věci, co jsem nevěděl. Baví mě programovat robota na programovací tabulce a na počítači programovací jazyk scratch a bobřík informatiky atd. stále nové a nové věci.

Karolína Byrtusová (IV. B)

 

Moc se mi líbí robot VEX123, je to úžasný, jak má hodně příkazových karet. Pak se mi líbila hra Interland, nesmí tě tam chytit virus a potom musíš vymyslet nejdelší kód.