Jdeme do divadla na Čapka

Měla to být klasická hodina jazyka českého, ve které bychom opakovali na přijímací zkoušky. Jenže paní učitelka překvapila se změnou programu… Bavíme se o Karlu Čapkovi, čteme ukázky z jeho díla, podrobněji zkoumáme Povídky z jedné a druhé kapsy. A pročpak jen? Protože jdeme do divadla. Pro některé překvapení milé, pro jiné nemilé. Kromě díla probíráme etiketu, jak se v divadle máme chovat, také co vzít na sebe, jaké vhodné oblečení. Holky šaty. Nebo sukně a halenka? Kluci košile a kalhoty. Teď jsme připraveni. A hurá do divadla!

 

Spisovatel a novinář Karel Čapek nám zanechal přímo literární skvosty, které by měl každý znát. Název pražského divadlo SemTamFór zní zábavně. Zábavná byla také jejich dramatizace Čapkových povídek. Herci se uměli skvěle vžít do svých rolí. V první povídce Šlépěj řešil komisař Bartošek záhadu stop, které nikam nevedou. Jako druhá se hrála povídka Ztracený dopis. V ní pan ministr obrany vložil důležitý dopis do knihy zákonů a nemohl jej najít. Pan komisař Bartošek pátral a pátral, nakonec byla úspěšná manželka pana ministra Boženka. Případ Selvinův řešil vraždu, viník se nakonec po sedmi letech pátrání přiznal. Zločin na poště je o dívce, která spáchala sebevraždu kvůli ukradeným penězům. Komisaře Bartoška lze přirovnat ke králi Šalamounovi, neboť stejně jako on spravedlivě a s nadhledem řeší zapeklité případy s detektivní zápletkou.

 

Celým představením se prolínal případ, kdy telefonoval Karel Čapek detektivu Bartoškovi, aby přišel na to, kam se poděla láska, spravedlnost a pravda. Našel je? Komisaře celá akce stála hodně úsilí, avšak naštěstí seznal, že tyto poklady jsou ukryty v každém z nás. Ovšem když volal Karlu Čapkovi výsledky svého šetření, jeho žena mu oznámila, že je již mrtev.

 

Pevně doufáme, že tyto lidské hodnoty nosíme všichni v sobě. Pokud ne, musíme hledat…

 

 

Jedná se o zkrácenou a zredukovanou verzi vítězných prací ze školní literární soutěže. Autorkami jsou Anita Mecová, Nela Neuwirtová, Tereza Oltyánová, Vendula Machalová a Karolína Bajgarová.