BESEDA SE SPISOVATELKOU

Znáte spisovatelku Ivonu Březinovou? Ne? Tak to jste o hodně přišli. Píše poutavé knihy pro mladší i starší čtenáře. S knihami jsme se seznámili v hodinách jazyka českého, četli jsme si ukázky, poslouchali audioknihy, rozebírali témata a povídali si o hrdinech.

 

Příjemné dopoledne nás čekalo ve středu 19. dubna, kdy jsme se vydali do městské knihovny. Velmi rádi jsme přijali pozvání na besedu s paní spisovatelkou Ivonou Březinovou. Nastudováno jsme měli, ale osobní setkání je nenahraditelné. Dozvídáme se zajímavosti z jejího nejen profesního života, velmi poutavě hovoří o svých knížkách, pro jakou věkovou skupinu knížky píše, kolik knížek napsala, kde bere nová témata k psaní. Také máme připraveny vlastní dotazy, na které slyšíme zajímavé odpovědi.

 

Mimo jiné zmínila svou trilogii Holky na vodítku, která pojednává o častých závislostech, ke kterým dochází v našem věku, čili 14 – 15 let. Tyto samotné knížky psala pouze 4 měsíce, ale příprava na knížku trvala více než 2 roky. Paní spisovatelka se setkávala s těmito závislými lidmi po celý rok. Zjišťovala, jak se lidé chovají, proč se uchylují k drogám, jaký má závislost dopad na jejich zdraví, jak je vnímá rodina, jestli mají ještě nějaké přátele a spoustu dalších věcí. Knížky jsou o narkomance Alici, gamblerce Ester a o bulimičce Martině.

 

Další série, kterou paní spisovatelka napsala, je Go!. Ta je o extrémních situacích v přírodě a jak si zachránit život v případě úderu některého ze smrtelných živlů. Skupina kamarádů musí přežít, zachránit se na moři bez pitné vody i jídla, nebo ukrutné teplo na poušti, nepronikavou mlhu a silnou sněhovou bouři. Série, která osloví milovníky dobrodružství.

 

Beseda byla naučná a zábavná, dozvěděli jsme se něco nového, vůbec jsme netušili, jak vzniká knížka, jak dlouhou cestu musí urazit, než se dostane ke čtenářům.

 

Po besedě si pro nás nachystala naše paní učitelka zajímavé úkoly, ve studovně jsme např. vyhledávali díla známých autorů, vybírali ukázky, zapisovali je do pracovních listů. Za správně splněné úkoly budeme obdarováni výbornou známkou.

 

Tato akce byla plná zajímavostí, nových informací i zábavy a velice se nám líbila. Knihy paní Březinové vřele doporučujeme! A návštěvu knihovny také!

 

Za třídu VIII. A a čtenářský klub napsal Jakub Zakopal.