Dýňový den

Máte rádi dýně? Že ne? A jste si tím jisti? To my na Jedničce je přímo milujeme.

 

Každým rokem po skončení zahradní sezóny sklidíme z našeho školního pozemku úrodu. Nejlíp se u nás daří dýním. Uložíme je a čekáme na příhodný čas, abychom uspořádali náš oblíbený Dýňový den. Letos se dýně krásně urodily, ale bohužel nějakému lotrovi se tak líbily, že ty největší a nejhezčí nám za školní zahrady rovnou ukradl.

 

I přes tuto nepochopitelnou událost ale zbylo dýní dost, abychom se mohli pustit do příprav. Žáci, učitelé i rodiče začali vymýšlet a vyrábět dýňové pochoutky. Připravili jsme známá jídla, ale vyrobili jsme i řadu novinek. Uvařili jsme výbornou dýňovou polévku, napekli 14 druhů sladkého pečiva (bábovky, šátečky, koláčky, různé řezy, muffiny, dokonce i nádherný dýňový dort a pečivo v bezlepkové variantě), slané záviny a šátečky, dýňovou pizzu, vyrobili jsme kandovanou dýni, která chutná jako zdraví gumoví medvídci, podávali jsme míchané dýňové nápoje, kompoty i výborný dýňový punč.

 

Všechna připravená jídla byla opravdu báječná, organizátoři vše perfektně zabezpečili, obsluha byla dokonalá, což mohou potvrdit i naši hosté z vedení města. Občerstvení bylo tolik, že jsme si byli jisti, že zbude i na odpoledne pro rodiče. A to byl jediný „nedostatek“ celého dne. Vše jsme zvládli sníst dopoledne, na rodiče už nic nezbylo. Škoda, možná kdybyste měli možnost naše výrobky ochutnat, odpověděli byste na úvodní otázku úplně jinak: „Dýně? Ty zbožňujeme.“

Moc děkujeme všem, kdo se do přípravy zapojili, žákům, bezva maminkám i učitelům. Příští rok znovu, už se těšíme. 

 

 

Ekotým z Jedničky