T-PROFI, páťáci v Krnově nezklamali

Už tradičně v listopadu vyrazilo do Krnova družstvo tvořené třemi páťáky z naší školy a třemi studenty druhého ročníku SPŠOA Bruntál, aby se účastnilo soutěže pro šikovné montéry s technickým myšlením, kterou pořádá Hospodářská komora pod názvem T_PROFI. I letos šlo o to postavit podle technické dokumentace funkční model ze stavebnice Merkur, navíc s elektronikou k rozhýbání pohyblivých částí.

 

Funkční model posuvných vrat pro výrobní haly nevypadal na první pohled nikterak složitě. Všech šest členů našeho týmu pracovalo na svých zadáních rychle a přesně. Při kompletaci jednotlivé samostatně smontované části vytvořily očekávanou výslednou sestavu hned napoprvé, a také z tohoto důvodu jsme zvládli tuto fázi soutěže nejrychleji ze všech účastníků. Daleko náročnější pasáží bylo sestavení pohyblivých částí a připojení dálkově ovládané pohonné jednotky posuvu vrat. Vybrat správnou délku os, nasadit na ně odpovídající ozubená kola, pomocí měřítek vše vycentrovat s přesností na desetiny milimetru, a nakonec celé převodové ústrojí spojit s již vytvořeným základem v jeden funkční celek, to byl nečekaně náročný úkol. Ale povedlo se. Dokonce jsme si udrželi pozici nejrychleji pracujícího družstva a hotový model jsme odevzdali 6 minut před vypršením časového limitu. Ten byl 3 hodiny, což také důkazem náročnosti letošního klání.

 

A výsledek? Při hodnocení porota našla na našem modelu jednu montážní chybu a signalizační semafor polohy dveří nefungoval vždy tak, jak by měl. Bodový součet nás zařadil na druhé místo. Jenže došlo k bodové rovnosti. A v takovém případě musí porotci zohlednit výsledky testu teoretických znalostí z fyziky. Bohužel, dvě špatné odpovědi rozhodly v náš neprospěch a až toto pomocné kritérium nás odsunulo na konečné třetí místo. I tak jsme se do Bruntálu vraceli spokojeni. Zadání bylo náročné, konkurence veliká, třetí místo je jednoznačně úspěchem.

 

Za úspěšnou reprezentaci školy patří poděkování Dennymu Gutovi /V.C/, Nele Legnerové /V.A/ a Jonáši Modlitbovi /V.B/.