ZÁŘÍ 2022 VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ

Vstoupili jsme po prázdninách a odpočinku do nového školního roku 2022/2023. Jako každý rok jsme přivítali nové děti – prvňáčky a také děti, které nastoupily do přípravné třídy. Již první školní týden jsme v družině vyhlásili jako „týden kamarádství“, ve kterém jsme s dětmi hráli seznamovací hry, utužovali nejen přátelství mezi sebou, ale i třeba schopnost jeden druhému pomoci. Také jsme si povídali o pravidlech školní družiny, které již starší děti znají a pomohly tak nováčkům se v pravidlech zorientovat.

 

 

   Nostalgicky přišlo malé ohlédnutí za prázdninami a zážitky z nich, které děti vyprávěly, a které se následně pokusily namalovat. A šlo jim to moc hezky.

 

 

Během měsíce také probíhala prezentace zájmových kroužků při ŠD, do kterých se mohly děti přihlásit, a kterými jsou:

 

 

Pohybové aktivity → sportovní zápolení

Jóga → relaxační a meditační

Kreativní tvoření → tvůrčí činnosti

Družiny venku → poznávání přírody

 

 

 

Ještě v docela teplém týdnu jsme vyšli na procházku a s tématem „Poznej Bruntál“ si připomněli některé dominanty města a další místa, která by děti mohly využít třeba ve volném čase s kamarády nebo s rodinou. A aby si žáčci osvěžili a naučili základní bezpečnostní návyky a dovednosti při cestě do školy i ze školy, pohybu venku na koloběžkách a kolech nebo jen pěšky, proběhla beseda s příslušníky Policie ČR právě na téma „Bezpečnost“.

 

 

Jen málokdo ví, že 13.září je mezinárodním dnem čokolády, a proto jsme děti zasvětili do tajů laskominy, kterou si nikdo nenechá upřít. Děti se dozvěděly, jak taková čokoláda vlastně vzniká a z čeho se vyrábí, něco málo o historii této dobroty, a také ochutnaly pražené kakaové boby.

 

 

Jablíčkový týden – tradiční akce ŠD – v němž si s dětmi povídáme o užitku jablíček, nejoblíbenější a nejhojněji rostoucí ovoce u nás. V souvislosti s jablíčky si děti zkoušely různé výtvarné techniky malování. V jablíčkovém týdnu jsme všichni společně nasušili jablka, tzv. „křížaly“.

 

 

 Září uteklo velice rychle a můžeme se tak přesunout do dalších podzimních měsíců.