Soutěž „Zlatá vařečka“

V minulých týdnech probíhal v žákovské kuchyňce naší školy první ročník kulinářské soutěže “Zlatá vařečka”. Soutěže se zúčastnili žáci, kteří navštěvují volitelný předmět domácnost, aby vyzkoušeli své kuchařské dovednosti a předvedli, zda dokáží uvařit chutné a dobře vypadající jídlo. V zadání soutěže bylo, aby žáci připravili hlavní jídlo bez polévky a sladký moučník, popř. salát. Jelikož se nápaditosti meze nekladly, žáci tak měli možnost volit si pokrm dle své libosti. Odborná porota hodnotila širokou škálu chutí od zeleninového rizota s kuřecím masem, kuřecí nudličky na kari s rýží, čínské nudle s masovou a zeleninovou směsí, zeleninový salát s kuřecím masem, sýrovou omáčkou se šunkou a těstovinami, až po skleněné čínské nudle s kuřecím masem. Nechyběly ani různé variace těstovinových salátů s kuřecím masem. Jako moučník si žáci zvolili vynikající oreo sušenkové kuličky máčené v mléčné čokoládě s posypkou, na jazyku se rozplývající muffiny s čokoládou, jemné a chuťově vyvážené palačinky s čokoládou a šlehačkou, nechyběla ani čokoládová bábovka, jablečný štrůdl, dvoubarevný pudink s ovocem nebo mrkvový salát.

Jak z výše uvedeného vyplývá, neměla to naše odborná porota vůbec jednoduché. Za mladší žáky do poroty zasedla Violka Daňková z II. B, za pedagogické pracovníky to byly paní asistentka Věra Procházková a paní učitelka Miluše Helísková, za nepedagogické pracovníky vedoucí školní kuchyně paní Zlata Valíčková. Mezi žáky devátého ročníku za výborně dochucené rizoto a jablečný štrůdl si první místo vyvařily žákyně Hedvika Přecechtělová z IX. C a Regína Havránková z IX. A. Mezi žáky osmého ročníku se z kapacitních důvodů školní kuchyňky soutěžilo ve dvou různých termínech. Z každého soutěžního kola vzešli jednotliví vítězové.

V prvním bloku vaření vyhrálo družstvo ve složení Lilien Kopincová, Barbora Didiová, Vendula Machalová, Karolína Bajgarová a Klára Vojkovská z VIII. C., které připravilo těstoviny se sýrovou omáčkou a muffiny. V druhém kole první místo za chuťově vyvážený těstovinový salát s kuřecím masem a palačinky s čokoládou a šlehačkou získali Štěpán Finger z VIII. A, Tereza Košická a Adéla Štěpanovská, obě z VIII. B.

Všem zúčastněným patří velké poděkování. Bohužel již nelze zprostředkovat krásnou vůni, která se během vaření a pečení linula téměř celou školou, ale snad alespoň fotky v galerii přeneseně napoví, jak celá soutěž probíhala, a že se žákům při jejich kuchtění opravdu dařilo.