Recitační soutěž na 2. stupni

Poezie je báseň, báseň se dělí na sloky, sloky se skládají z veršů… Verše se nečtou, ale recitují! Jak prostě a jednoduše to zní. Ale zkusili jste někdy v poslední době recitovat? A tušíte, jak je složité najít báseň odpovídající věku a vkusu recitátora? Nadlidský výkon. Dobře, když už máme vybranou báseň, zbývá jen správný přednes, artikulace, tempo, pauzy, důraz a v obličeji výraz. Uvidíme, snad vše dobře dopadne.

 

Pondělní odpoledne 4. dubna je na soutěžení přímo ideální. Čtyřčlenná porota, kterou tvoří paní učitelky jazyka českého, se již určitě těší na naše výkony. Začíná kategorie 6. a 7. ročník, setřásáme ze sebe počáteční ostych, hlas nabírá na síle a ponoříme se do veršovaných textů. Střídají se básničky veselé i smutné, krátké i delší, od různých autorů.

 

,,Porota se poradí, výsledky vám prozradí.“ Již tradiční hláška poroty nesmí na žádné recitační soutěži chybět. Víme, že prví skupinka je u konce a po vyhlášení výsledků nastupují naši starší kamarádi.

 

Recitátoři z 8. a 9. ročníku, mladé dámy a mladí pánové, přednáší se soustředěnou tváří umělců básně se složitějším obsahem, lyrické o lásce i krásách přírody. Můžeme si z nich brát příklad. Pět nejlepších z obou kategorií postupuje do městského kola, které pořádá SVČ Bruntál.

Příjemné odpoledne s poezií se nám všem líbilo, příští rok se určitě chceme znovu zúčastnit.

 

A kdo postupuje?

 

Kategorie 6. a 7. ročník:

Anna Vodičková, Adam Schuster, Erika Slavíková, Eliška Dolanská, Martin Měšťánek

 

Kategorie 8. 9. ročník:

Adam Šidlík, Barbora Drápalová, Jakub Savický, Veronika Šípková, Tereza Karolová

 

Blahopřejeme!!!!

 

Napsali recitátoři ze VII. A