Párty se Zdravou 5 na Jedničce

Naše škola má skvělé zázemí pro vaření v nově zrekonstruované školní kuchyňce. Proto jsme využili v tomto školním roce nabídku vzdělávacího programu Zdravá 5. Jedná se o celorepublikový vzdělávací program pro základní i mateřské školy, který je zaměřený na zdravý životní styl, především v oblasti zdravé stravy.

 

Cílem projektu je motivovat děti k automatickému přijetí zásad zdravé výživy. Pro žáky 2. stupně základních škol je program zaměřen na téma s názvem Párty se Zdravou 5. V první části programu si žáci pod vedením lektorky prohloubili základní znalosti o zdravém stravování, dozvěděli se aktuální trendy ve zdravé výživě. Kromě toho se samozřejmě naučili i spoustu zajímavých tipů a triků
k vaření, nákupu i jídelníčku. Dále měli možnost individuální osobní konzultace s lektorkou projektu. V druhé – praktické části programu si žáci připravili svačinky, hlavní chod a moučník.

 

Důležité je zmínit, že všechny pokrmy musely splňovat základy zdravého stravování a veškerý nákup potravin byl hrazen z Nadačního fondu Albert, který poskytuje školám vzdělávací program zcela zdarma. Žáci se svého úkolu přípravy zdravých dobrot zhostili na výbornou a připravili sendvič caprese, pomazánku z cizrny, zelené smoothie, smoothie z lesního ovoce, kuskus nasladko s oříšky a medem, těstovinový salát se šunkou a sýrem a koláč z červené řepy. Jak celá akce probíhala a jak se žákům v kuchyňce dařilo, si můžete prohlédnout ve fotogalerii.