Čtenář na jevišti – ZŠ Jesenická opět mezi nejlepšími

Projekt konaný v rámci kampaně na podporu četby knih Rosteme s knihou je již každoročně jednou z činností školního čtenářského klubu na naší škole. Ústřední aktivitou tohoto projektu je čtení nahlas v podobě scénického čtení. Důležité je vybrat správný knižní titul, který se dá přetvořit na nápaditý scénář.

 

Babička drsňačka, Chlapec v pruhovaném pyžamu či Jak jsme se učili slušně nadávat jsou knihy, se kterými jsme se účastnili soutěže v minulých letech. V prosinci 2019 jsme postoupili mezi pět nejlepších kolektivů v celé republice právě s knihou Vojtěcha Steklače – Jak jsme se učili slušně nadávat a své vystoupení předvedli v pražském divadle Minor.

 

Letošní volba padla na knihu Kláry Smolíkové s názvem Pozor, v knihovně je kocour! Společně jsme připravili text, rozdělili role, vymysleli rekvizity a kulisy. Následovalo natáčení, které s sebou nese svá úskalí. Časový limit 15 minut se dá jen stěží odhadnout.  Nicméně ladíme vše tak, aby náš výsledný efekt byl co nejpůsobivější. Pošleme nahrávku a v podstatě ani nedoufáme v tak skvělý výsledek. Patnáctičlenný tým klubových dětí v čele s paní učitelkou Henčovou však opakuje úspěch! Do Prahy se jede!

 

Odborná porota opět vybrala pět nejinspirativnějších a nejzajímavějších inscenací, mezi nimi nechybíme. Kvůli vážné pandemické situaci se nemůžeme zúčastnit předvánočního setkání ve Švandově divadle, ale předvedeme svou inscenaci v rámci mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha 2022 široké veřejnosti v měsíci červnu. Máme se na co těšit!

 

Aktivity s knížkou nám přináší radost a uspokojení ze smysluplné práce. Je to pro nás nejen inspirativní zábava, ale i skvělé učení.

 

Členové čtenářského klubu