Žáci z prvního stupně se zúčastnili dopravní soutěže

Ve školní družině proběhla dopravní soutěž pro žáky z 3. a 4. tříd. Cílem bylo naučit děti, jak se chovat bezpečně na ulici jak na kole, koloběžce i jako chodec. Soutěž a její příprava byla zaměřena na teoretické znalosti v oblasti dopravní výchovy. Ve zkušebních testech se žáci setkali s otázkami prověřující znalost dopravních značek, pravidel pro chodce na silnici i na chodníku, znalost a smysl barev semaforu atd. Hodně jsme si s dětmi povídali o tom, jak se chovat na ulici, silnici, na zastávkách MHD, jaké ochranné prvky musí děti nosit při jízdě na kole či koloběžce. Také jsme si zopakovali, jaká je povinná výbava jízdního kola nebo koloběžky, pokud jedeme po silnici. Nedílnou součástí přípravy byla např. i znalost telefonních čísel integrovaného záchranného systému.

 

Na soutěž se žáci připravovali celý týden. Každý den poctivě trénovali. Učili se značky, které si malovali a vyráběli, naslouchali, jak se chovat na ulici jako chodec nebo cyklista. Vyzkoušeli si různé testy. Začátky byly těžké, ale jak se říká, těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

 

Samotná soutěž probíhala tak, že žáci dostali test, který obsahoval 12 otázek týkající se značek, chodců a cyklistů. Celkově za tento test mohli dostat 15 bodů. Vědomosti a znalosti byly hodně vyrovnané. Proto byla potřeba, aby ti nejlepší absolvovali druhý, rozhodující test. Z rozhodujícího testu mohly děti získat max. 9 bodů z devíti otázek. Opravdu jsme všichni byli mile překvapeni se znalostmi, kterými děti oplývaly, protože i druhé rozhodující kolo testů bylo velice vyrovnané. To nás samozřejmě všechny zahřálo u srdce, neboť jsme usoudili, že příprava dopravní soutěže proběhla kvalitně a děti se se zájmem hodně naučily. Všichni žáci byli pochváleni za nabyté znalosti, ale opravdu jen ti nejlepší dostali diplom a věcné ceny.

 

 

Za 3. třídy se umístili tito žáci:

 

  1. Gajdošíková Eliška III.C
  2. Kašuba Jakub III.B
  3. Brhelová Soňa III.C

 

Za 4. třídy se umístili tito žáci:

 

  1. Zapalačová Šárka IV.A
  2. Kvapil Michael IV.B
  3. Kukla Antonín IV.A

 

Vítězům srdečně gratulujeme!

 

Pro velké ohlasy dětí si dopravní soutěž zopakujeme v jarním období.