Návštěva bruntálského zámku

Ahoj!

 

Jmenuji se Eva a chodím do VI. A. V pátek 4. 9. 2020 jsme všichni vyrazili na zámek. Mně se tam moc líbilo, přestože jsem na zámku už byla vícekrát.

 

 Mám pocit, že i spolužáci byli nadšeni, protože jsme se dozvěděli mnoho zajímavostí, například z historie a o knížectví a obyvatelích zámku. Víme už, jaký tvar má zámek, co je intarzie, co jsou arkády a kdo byl velmistr. Pamatujeme si název kaple svatého Jiří, odkud pochází nábytek v orientálním salónku nebo k čemu sloužila nádoba v ložnici.  Při prohlídce jsme procházeli jednu místnost za druhou, až se před námi otevřely dveře knihovny, kde nám paní průvodkyně ukázala velkou těžkou knihu. Co myslíte, kolik váží? Je to neuvěřitelných 27 kilogramů.

 

Jak už to tak bývá, na hradech a zámcích většinou straší, ani u bruntálského zámku tomu není jinak. Straší tady… Blikají žárovky, jsou slyšet kroky a je cítit studený vánek… I já jsem se bála a měla mrazení v zádech, když mě studený vánek zasáhl. Zaměstnanci zámku se domnívají, že se místní strašidlo jmenuje Evžen. Nevěříte? Běžte si projít zámecký interiér a uvidíte.

 

 Sluneční hodiny na nádvoří byly svědkem již mnoha událostí, zaznamenaly také naše fotografování a loučení s paní průvodkyní. Po zásluze jsme ji odměnili potleskem. Tato návštěva byla příjemným zpestřením začátku nového školního roku.

 

Vaše Eva Ferenčíková