Den ZEMĚ 2020

Den Země je dnes už tradiční oslavou naší matky planety – připomínkou, že naše Země, i když je veliká, nesnese všechno. A že tím, jak nás, lidí, přibývá, se k ní musíme stále zodpovědněji a ohleduplněji chovat – proto slavíme každoročně koncem dubna Den Země.

 

Den Země slaví letos padesáté výročí a je zaměřen na digitální úklid – i ve virtuálním světě totiž existuje znečištění, které ovlivňuje reálné prostředí. Zapojit se může každý!

 

Praktickým cílem letošního svátku je uspořádat si své digitální prostředí a smazat z elektronických zařízení všechny nepotřebné informace, které se postupem času staly odpadem. Často si totiž neuvědomujeme, že i v digitálním světě existuje znečištění, které ovlivňuje reálné prostředí. Téměř všechny online aktivity zvyšují uhlíkovou stopu. Odhaduje se, že do roku 2025 budou úložiště dat (především jejich chlazení) využívat pětinu veškeré vyrobené energie a stanou se jedním z největších světových znečišťovatelů.

 

 Digitální úklid tak má velmi reálný základ a efekt. Odstranění digitálního odpadu uvolníme úložiště na svých zařízeních, což je zrychlí a ušetří drahocenný čas. Organizovaný digitální pracovní prostor vede mimo jiné k lepší orientaci a tím i zvýšení produktivity. Můžete se při tom také inspirovat a objevit zapomenuté nápady, které by jinak skončili v „křemíkovém nebi“. 

 

 

Chcete-li se také připojit (ať už jako jednotlivec nebo organizace), vyčistěte svoje zařízení od zbytečného nepořádku (staré fotografie, filmy, nepoužívané aplikace, nepřečtené emaily, zkrátka soubory, které již nepotřebujete) a zadejte množství gigabajtů, které jste odstranili na webu: digital.worldcleanupday.org. Tímto způsobem můžeme vyčíslit naši společnou úsporu – celosvětově, v jeden den! Neexistuje žádný časový limit, může vám to trvat hodinu nebo čištění věnujete celý den.  Je to jen na vás.