Opakovaný úspěch na Knižním festivalu v Ostravě

Po loňském vítězství v soutěži Nakresli si svůj komiks, kterou vyhlásili organizátoři Knižního festivalu v Ostravě, jsme letos ani na okamžik nezaváhali a s vervou se pustili do zadání – Napiš si svou povídku, téma Svět kolem nás. Doufali jsme, že naše práce budou opět úspěšné. A také že ano.

 

Pozvání přijali vítězové a jejich vyučující, v pátek 28. února 2020 je ono datum, kdy převezmeme v Ostravě v pavilonu A na Černé louce ocenění. Milým překvapením se stalo vítězství Vojtěcha Bočana v I. kategorii, napsal povídku s názvem Roční období. Loňská vítězka Natálie Bartošíková si tentokrát odnesla ceny za třetí místo ve II. kategorii, porotu zaujala její povídka s názvem Klára. Na festival je doprovodili další soutěžící – Vendula Kosová a František Orság. Slavnostnímu předávání byla přítomna také paní spisovatelka Zuzana Pospíšilová, jejíž knihy z edice První čtení jsme jako mladší rádi četli. Následná beseda s ní o jejích knížkách nás zanesla o několik let zpátky. Nemohli jsme se nabažit prohlížení nových knih a věcných cen, které jsme obdrželi.

 

Také na tomto ročníku festivalu si dali pořadatelé velmi záležet. Nevěděli jsme, kam se podívat nejdřív, jakou besedu si vybrat. Nakladatelství nabízela velké množství knih, stolních her i učebních materiálů k nákupu, ještěže jsme měli s sebou dostatečný obnos peněz. A že jsme toho nakoupili… Poslechli jsme si rozhovor s paní Ivou Janžurovou, známou herečkou, také jsme se projeli  s panem Klementem a Laurinem  virtuálním světem, a to autem z roku 1920, vyrobili jsme si vlastní lapač snů a zkusili malování vodovými fixami. Na jeden den poměrně dost, nemyslíte? A když nám po tom všem duševním obohacování vyhládlo, došlo konečně také na občerstvení v bufetu a kavárně.

 

Stejně jako loni jsme si veletrh náramně užili přesně podle očekávání.  Domů jsme odjížděli nejen s novými knihami, ale i novými zážitky. Chtěli bychom se na ostravský festival podívat i příští rok.

 

Napsali: Natálie Bartošíková, Vendula Kosová, Vojtěch Bočan a František Orság