ÚSPĚCH V SOUTĚŽI ČTENÁŘ NA JEVIŠTI

Celostátní soutěž Čtenář na jevišti spočívá v dramatizaci čteného textu z vybrané knihy. Letos se jí zúčastnilo asi 60 kolektivů z celé České republiky. Náš čtenářský klub při Základní škole Bruntál, Jesenická 10 se již opakovaně zapojil, letos jsme si vybrali knihu Vojtěcha Steklače – Jak jsme se učili slušně nadávat, kapitolu – Jak jsme hráli divadlo.

 

Postup mezi pět nejlepších kolektivů nás velmi mile překvapil. Na úterní ráno 17. prosince 2019 budeme všichni jistě dlouho vzpomínat nejen kvůli brzkému rannímu vstávání, ale hlavně kvůli atmosféře, která nás díky tomuto úspěchu čekala.

 

V 9:45 hod. jsme stáli před nádherným Švandovým divadlem. Obrovský nápis ,,Čtenář na jevišti“  nás vítal a my jsme rychle spěchali dovnitř. Interiér nás okouzlil, nikdy předtím jsme v tomto divadle nebyli. Pořadatelky soutěže nás provedly divadlem a následně dovedly do naší šatny, kde jsme se mohli převléct. Již nachystaní jsme se odebrali do hlediště divadla a pozorovali jsme ostatní kolektivy. Najednou jsme přišli na řadu MY. Tvářili jsme se suverénně, ale nervozita jistě panovala v každém z nás. Na záři reflektorů nejsme zvyklí, ani před početnějším obecenstvem příliš často nevystupujeme. S mohutným potleskem se naše obavy z nezdaru rozplynuly a následná děkovačka již proběhla se zcela upřímným úsměvem. Všem nám spadl kámen ze srdce. Reakce byly velmi pozitivní. Ano, užili jsme si to!

 

Společně s námi byly úspěšné kolektivy z Prahy, Sedlčan, Jaroměře a Drmol. Mohli jsme na tomto předvánočním setkání finalistů společná díla zhlédnout a porovnat. Pořadatelky soutěže komentovaly naše vystoupení, vyzdvihly práci jak dětí, tak také pedagogů.

 

Následovalo excelentní představení Marka Menšíka z divadla Kampa s názvem,, Jak jsem byl Cyrano.“  Příběh koktavého Jakuba, který si na vlastní kůži zažívá jedno z největších dramat všech dob.

 

Takový úspěch se nestává každý den a máme štěstí, že jsme mohli být součástí.

 

Napsala: Martina Drápalová a Emma Ševčíková