Wolfram krajské závěrečné kolo

Tradiční branná soutěž Wolfram pro vítěze oblastních kol ze základních a středních škol Moravskoslezského kraje proběhla ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá na vodním cvičišti Barnov ve dnech 13. září 2019. Závod, který se koná na počest parašutistů vysazovaných na území Protektorátu Čechy a Morava během 2. světové války při operaci Wolfram má za sebou již čtvrtý ročník.

 

 

Závěrečnému libavskému kolu předcházelo 12 oblastních kol, které se uskutečnily ve městech Ostrava, Frýdek-Místek, Třinec, Opava, Kopřivnice, Bruntál, Český Těšín, Karviná a Havířov. Žáci soutěžili ve čtyřčlenných družstvech, první tři družstva každého oblastního kola měla možnost porovnat síly s ostatními žáky na Libavé. O postup tak bojovalo 560 žáků ze 140 škol Moravskoslezského kraje.   

 

 

Vojáci Krajského vojenského velitelství Ostrava připravili pro soutěžící celkem deset disciplín, které byly rozmístěny na okruhu kolem Barnovské nádrže. Celková délka trasy měřila 2750 metrů. Téměř 150 žáků tak bojovalo o absolutního vítěze v každé kategorii.

 

 

Vzhledem k náročnosti závodu, který zahrnoval, jak fyzické dovednosti, tak znalosti o historii svého kraje, absolvovali žáci na svých školách přípravu se svými učiteli. Na trase tak mohli změřit síly v zátěžovém testu, střelbě ze vzduchovky, přechodu minového pole, poskytování první pomoci, topografických znalostech, dráze bojovníka nebo překonávání vodního toku na raftech. Při vědomostních testech žáci prokazovali znalosti o technice a zbraních Armády České republiky a znalosti o Ostravské operaci. 

 

 

Družstvo se skládalo ze dvou chlapců a dvou dívek. Naši školu reprezentovali tito žáci a žákyně Zuzana Gronkowiecová, Lucie Planková, Jakub Křivánek a Jindra Suchý. S nástrahami 9 stanovišť si poradili dobře, nejlépe jim vyšla střelba ze vzduchovky, kde nasbírali velký počet bodů. Bohužel běh mezi stanovišti a celkově nabraná časová ztráta na trati dlouhé 3km stačila jen na pěkné 16. místo v tak nabité konkurenci z celého Moravskoslezského kraje. Avšak za město Bruntál naše družstvo získalo pomyslnou zlatou, protože se podařilo předstihnout jak družstvo ze ZŠ Okružní tak i družstvo ze ZŠ Školní 2-Petrín.

 

 

Po závodu byl pro všechny připraven vojenský polní guláš a doprovodná stanoviště, například střelba lukem na pohybující se cíle nebo možnost zaujmout pozici osádky obojživelného vozidla Pandur.  Dále probíhala střelba na laserové střelnici a ze vzduchových zbraní. Nejlepší tři družstva z každé kategorie si odnesla hodnotné ceny.