4. SKOTSKÉ HRY V BRUNTÁLE

V úterý 29. května 2018 zavlála nad sportovním areálem ZŠ Jesenická bělomodrá skotská vlajka, což znamená jediné – Skotské hry jsou po roce opět zde. Už po čtvrté přijali žáci osmých a devátých tříd výzvu k překonání vlastních limitů v tak netradičních disciplínách jako vrh kládou, týmové přetahování lanem, smíšená štafeta, hod kamenem nebo skok daleký. Ve strohé řeči čísel to obnáší 45 odhodlaných závodníků na 5 stanovištích a stovky zapálených fanoušků v celém areálu.

Největšímu zájmu se vždy těší hod kládou a přetahovaná, jenže tým usilující o celkové vítězství musí mít výborné atlety všude. Po ukončení první části (štafeta, hod kládou, vrh kamenem a skok daleký) bylo skóre tak vyrovnané, že o konečném úspěchu – či neúspěchu – se rozhodovalo až v závěrečné disciplíně. Tou bylo přetahování lanem ve formátu každý s každým. Osmáci museli zápasit šestkrát, deváťáci dokonce desetkrát. A většinou to byly dechberoucí boje s vynaložením všech zbytků sil. Jak výstižně konstatoval jeden z přímých aktérů: „To bylo až na kost.“

Po necelých třech hodinách nesmlouvavých soubojů bylo rozhodnuto. Teď už zbývá jen sečíst body a vyhlásit pořadí. Jako každoročně, i letos to bylo velmi těsné. V kategorii osmých tříd zvítězil tým VIII. B (Balážová, Červenka, Klega, Rusinko, Slavík) o dva body před reprezentanty VIII. A a třetí místo vybojovali žáci VIII. C. Velký obdiv si zaslouží i naši kamarádi z polské partnerské školy z Biale Nysky. Ač o rok mladší, srdnatě bojovali a z každého získaného bodu měli nefalšovanou radost. Příští rok přijedou zase, ale s mnohem vyššími ambicemi. Mezi deváťáky si letos odnáší pohár za první místo družstvo ZŠ Školní (Macková, Gajdošík, Říman, Mikulka, Křenek). Rozdílem jediného bodu odsunuli na druhé místo zástupce IX. B. I třetího v pořadí dělil od vyšší příčky jediný bod – bronzová medaile pro IX. A.

Za úspěšný průběh Skotských her se sluší poděkovat rozhodčím, organizátorům, vedení školy i všem dětem. Speciální dík si zaslouží školní kuchyně pod vedením paní Jiřiny Běhalové, tradiční dodavatel části cen a bohatého občerstvení pro závodníky i všechny diváky.

Příští rok se při pátých Skotských hrách těšíme zase na shledanou. 

Za finanční podporu děkujeme Spolku přátel školy ZŠ Bruntál Jesenická a městu Bruntál.