Exkurze žáků 7. ročníku ve Velkých Losinách

Stáli jsme před školou a čekali na učitele, až si nás spočítají. A my můžeme konečně po skoro dokončeném školním roce, nasednout do autobusů a odjet na exkurzi do Velkých Losin.

Po cestě si povídáme, posloucháme písničky, probíráme ožehavá témata posledních dnů. Sluníčko nás sice nehřeje svými paprsky, ale jsme rádi, že neprší. Doufáme, že deštníky a pláštěnky zůstanou po celý den uvězněné v batohu.

 Státní zámek ve Velkých Losinách jsme někteří navštívili opakovaně, ale spoustu věcí jsme již zapomněli, a proto hltáme každé slovo s úst paní průvodkyně. Dozvídáme se o majitelích a vzniku zámku, obdivujeme dobové vybavení jednotlivých místností.  Je škoda, že se v tak honosných prostorách nemůžeme pohybovat každodenně.

Muzeum ručního papíru je vzdáleno pouhou půlhodinku pěší chůze od zámku, procházka na čerstvém vzduchu všem prospěla. V muzeu jsme se dozvěděli, jak složitě se papír vyrábí, jaké suroviny jsou k výrobě potřebné a kolik práce se musí vynaložit, než držíme v ruce hotový list papíru. Obdivovali jsme, jak zaměstnanci papírny tuto práci bravurně zvládají. Abychom se výrobky mohli pochlubit doma, zakoupili jsme drobné dárkové předměty.

Sice se nám nechtělo odjíždět, ale dobrá nálada v autobuse panovala po celou zpáteční cestu. Dojedli jsme svačiny, zhodnotili prožité situace, někteří spali, někteří zpívali.

ZASTÁVKA BRUNTÁL! Loučíme se s kamarády, učiteli a pány řidiči. Zítra nás čeká klasický školní den.

Napsala: žákyně třídy VII. A