Otevřený klub

středa 21. března 2018

Otevřený klub – středa 21. března 2018

V našem čtenářském klubu se stále něco děje! Tuto středu očekáváme návštěvy z řad rodičů, pedagogů, vedení školy i manažerky Jarušky. Chceme se předvést v co nejlepším světle… Ale ono to jde všechno nějak samo, ani se nemusíme moc snažit. Všechny aktivity jsou nám známy a těšíme se na společné úkoly.

 

Jsme po obědě, chystáme občerstvení, čaj a kávu, první várka návštěvy přichází a my se vítáme. Tak, všichni již sedí na svých místech a Veronika je svým příjemným hlasem uvítá. Jestli jste až doposud neznali jméno spisovatele Patrika Hartla, tak po Martinčině referenci o knížce Okamžiky štěstí si jeho příběhy zamilujete. Píše sice  pro dospělé, ale naši čtenáři se již někteří řadí mezi velmi vyspělé. Další aktivitu dívky uvedly recitací básní, se kterými se budou účastnit školního kola v recitaci. Pracovali jsme s textem Shella Silversteina – Copak schází? Jeho básnickou sbírku Jen jestli si nevymejšlíš jsme si moc oblíbili. Vendulka si připravila povídání o besedě s paní spisovatelkou Petrou Braunovou, která byla hlavní náplní minulého klubu.

 

Abychom více zapojili i návštěvu, další úkol se týkal dětí i dospělých. Měli napsat své sny, po čem touží, co by chtěli a z určitých důvodů zatím nelze. Obě skupiny dlouze přemýšlely, výsledkem bylo celkem zajímavé zjištění, že se sny obou skupin naprosto liší. Ale to se přece dalo čekat, nebo ne?

 

Děti se s novou výtvarnou technikou BLACK POETRY seznámily již na jednom z klubových setkání, pro dospělé příchozí to byla novinka, která nám všem zpříjemnila další chvíle v klubu. Technikou začerňování fixem a výběrem slov k vlastní básni se dají vykouzlit úžasné výtvory. Někteří si už mohou zarámovat svůj vlastní originální obrázek s originálním textem.

 

Ještě nás něco čeká? Čteme z očí dospělých. No jistě, to nejdůležitější teprve přijde. Dílna čtení. Vybíráme svoji favoritku, usedáme či uleháme do pohodlné polohy a rázem se ocitáme v jiném světě. Někteří ve světě kouzel a fantazie, jiní v realitě příhodné, jiní až kruté, někomu se chce smát, někomu spíš plakat. Ale o tom to je!

 

To už musíme končit? Ještě chvilku! Aspoň se máme na co těšit příští středu. Čeká nás další návštěva. Tentokrát přijede naše speciální pedagožka paní  Libuška Svitáková. Ale i s ní budeme hlavně číst a číst a číst…

Kolektiv klubových dětí s manažerkami