Naši výborní chemici

V naší ZŠ jako jediné široko daleko se chemie nebojíme. A proto se i v letošním roce 14 žáků devátých tříd naší školy zúčastnilo Chemické olympiády kategorie D na téma „Kovy kolem nás“. Jak již název napovídá, jednalo se o soubor úloh zaměřených na kovy, jejich slitiny a sloučeniny, se kterými se běžně setkáváme doma, ve městě a v přírodě. Školní kolo soutěže trvalo několik měsíců, neboť probíhá ve třech částech: a) studijní, b) praktická (laboratorní), c) kontrolní test školního kola.  Žáci museli prokázat znalosti o železu, mědi, hliníku, cínu a zinku, jejich výrobě elektrolýzou, pražením, metalotermií a termolýzou. Nezbytné bylo znát i vlastnosti kovů a rovnice charakteristických reakcí výše uvedených kovů a jejich sloučenin, jejich systematické názvosloví a triviální názvy kovů a jejich sloučenin, zjištění obsahu sloučenin kovů v roztocích a směsích. Praktická část byla zaměřena na srážecí reakce, filtraci a kolorimetrii.   

Velké poděkování za vzornou reprezentaci patří „čtyřem statečným“ žákům, kteří postoupili do okresního kola, které se konalo dne 6. března 2018 na Všeobecném a sportovním gymnáziu Bruntál.

 

PořadíJméno a příjmeníRoč.AnorganikaPraxeTest – anorganikaCelkem
1Langová, Šárka9593031120
  2Brázdilová, Nela959,52235,5117
3Vávrová, Vendula9593026115
4Neuwirt, Jan959,52229110,5

 

V silné konkurenci mladých chemiků jsme se neztratili. Nepopulární, ale pro nás i tak krásnou, bramborovou medaili, které si ceníme, získala Šárka Langová z IX. C a hned za ní se umístila Vendula Vávrová ze stejné třídy. Nutno dodat, že první tři místa obsadili žáci z gymnázií.   

Všechny účastníky olympiády chválíme za odhodlání a práci, kterou během celé soutěže odvedli.