Přednáška finanční gramotnost

Být gramotný znamená naučit se číst, psát a počítat. Být finančně gramotný znamená využívat tyto znalosti i ve světě peněz a finančních produktů.

Finanční gramotnost se na naší škole vyučuje v 8. ročníku – a aby tato výuka byla pro naše žáky ještě více zajímavá, využili jsme pozvání a obohatili ji prezentacemi výuky předmětu Finanční gramotnost tak, jak ji vyučují na SPŠ a OA v Bruntále. Žáci měli během návštěvy spřátelené školy možnost poznat nejen něco víc z látky, kterou i my sami probíráme, ale především se seznámit s prostředím školy, na niž budou moci v příštích letech postoupit.

Zajímavá přednáška na téma „Peníze, jejich vznik a současnost“ byla nejen poučná, obohacena o množství obrazového materiálu s aktivním zapojením žáků do výkladu, byla především o zajímavém tématu platidel, jejich historii a vývoji, tématu, které se každého z nás denně dotýká. Posun od směnného obchodu k používání platidel, poznání různých druhů platidel, jejich vydávání, ražení, transportu a ochrany bylo jistě zajímavé pro každého z nás. Závěr přednášky byl věnován samostatné práci žáků na dané téma, především vyhledávání požadovaných informací o české měně a jejich ochranných prvcích na internetových stránkách České národní banky.