Co nás těší

Ve čtvrtek 9. listopadu se v multifunkční hale GONG v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě konalo slavnostní předávání ocenění v soutěži Ekologická škola v Moravskoslezském kraji ve školním roce 2016/2017, na které jsme se moc těšili.

V první části proběhlo ocenění nejúspěšnějších žáků a školních týmů středních škol z celého kraje ve školním roce 2016/2017 a poté následovalo vyhlášení tzv. ekologických škol.

Slavnostní atmosféru podtrhla účast řady představitelů Moravskoslezského kraje, kteří předávali jednotlivá ocenění.

Byla jsem velmi hrdá, že jsem mohla zastupovat žáky naší školy a převzít za ně a hlavně za všechny aktivní ekotýmáky certifikát, referenční list a finanční šek na nákup experimentálního vybavení pro přírodovědné obory v hodnotě 11 000 Kč. Tím vším nás ocenil Moravskoslezský kraj. A abych nic nezapřela, přiznávám, že jsme dostali i krásný proutěný truhlík s bílými a fialovými vřesy. Ten jsem ale zabavila (toto opatření učitelé občas používají, mnozí z žáků se s tím už setkali) a postavila jsem ho na venkovní parapet okna v ředitelně. Až půjdete do školy, nezapomeňte se podívat.

 

Celé odpoledne bylo krásné, moc vám za vaši snahu chovat se ekologicky děkuji, ale na mě silně zapůsobilo i odměňování dvaceti pěti středoškoláků a pěti středoškolských týmů.

Nejen že všichni krásně vypadali a krásně se chovali, na dívky se společenských šatech a  mladé muže v obleku se moc příjemně koukalo, ale hlavně všichni byli něčím výjimeční.

Ne jen nadáním, ale také houževnatostí, pílí a dobrým srdcem. Když o nich moderátor mluvil, oceňoval první místa v krajských i republikových olympiádách, vítězství v soutěžích všeho typu. Viděli jsme studenta, který vyhrává soutěže ve francouzštině v konkurenci vysokoškoláků i nás i jinde v Evropě, studenty průmyslovky, kteří napsali a nastudovali vlastní divadelní představení, juniorské mistry republiky v různých sportech, odborníky na informatiku, kteří získali studijní pobyty v Americe nebo Japonsku, perfektní odborníky v řemeslnických oborech, např. vítěze dvoudenní republikové soutěže v obkládání, nejlepšího juniorského barmana, dívky a kluky, kteří pracují v neziskovkách, spolupracují s postiženými lidmi, pomáhají v hospicích apod.

Byla jsem na naše žáky a na jejich ekologická snažení moc hrdá, ale také jsem celou dobu myslela na to, jak by bylo krásné, kdyby i oni v příštím studiu na středních a vysokých školách dosáhli podobných úspěchů. Držím nám všem palce, aby i naši absolventi byli vzdělaní, laskaví, s pěkným kultivovaným chováním a úctou k ostatním. Máte na to.

 

Udělené ocenění patří nám všem, ale někteří se zasloužili víc než my ostatní, to je třeba přiznat. Takže závěrečné poděkování patří všem členům loňského ekotýmu a hlavně Mgr. Evě Vroblové. Doufám, že uspějeme i letos.